top of page
vtprostirvn

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПОРАНЕНИМ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ ПРО СВОЇ ПРАВА ТА ДЕРЖАВНІ ГАРАНТІЇ?

Оновлено: 19 груд. 2023 р.


Впродовж шести місяців 2023 року тривала консультативна робота, адресована військовослужбовцям, які отримали поранення та травми внаслідок бойових дій. У груповому та індивідуальному форматах наші юристи консультували Захисників і Захисниць щодо питань, пов’язаних із ВЛК, МСЕК, протезуванням тощо. Задля цього ми відвідували лікарні і шпиталі, надавали рекомендації, а нерідко брали під контроль той чи інший кейс. Найпоширеніші з них коментує юрист Віталій Гусак.

Які виплати повинен отримувати військовослужбовець під час лікування:


  • · щомісячне грошове забезпечення в розмірі зарплати за останньою займаною посадою перед пораненням (контузією, травмою, каліцтвом);

  • · додаткова винагорода – виплата в розмірі 100 тисяч гривень за поранення, пов’язане із захистом Батьківщини (при виконанні бойових завдань), яка здійснюється щомісяця протягом всіх періодів лікування в стаціонарі або перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення;

  • · одноразова грошова допомога – компенсація за будь-яке ушкодження здоров’я, яке призвело до втрати працездатності чи групи інвалідності;

  • · матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань – виплата в розмірі щомісячного грошового забезпечення, яку військовослужбовець може отримувати щороку;

  • · грошова допомога для оздоровлення – виплата в розмірі місячного грошового забезпечення, яка також здійснюється щороку.


Проходження ВЛК


ВЛК – це військово-лікарська комісія, яку військовослужбовець проходить з метою:

  • · визначення ступеня придатності до військової служби;

  • · встановлення причинного зв’язку захворювання, травми (поранення, контузії, каліцтва) із захистом Батьківщини/виконанням обов’язків військової служби/проходженням військової служби;

  • · визначення потреби у відпустці після завершення лікування або у зв’язку з хворобою/лікуванням (реабілітацією), протезуванням тощо. ВЛК розглядає обставини травми, захворювання чи поранення і приймає рішення, чи пов’язані вони з проходженням служби, виконанням службових обов’язків, захистом Батьківщини (Джерело).


Проходження ВЛК військовослужбовцями здійснюється за територіальним принципом. Після закінчення лікування військовослужбовець може отримати направлення на ВЛК (крім випадків, коли ВЛК проходить без направлення, за хворобою).


Отримати направлення можна у командира військової частини (після повернення з лікування або відпустки за станом здоровʼя); у медичному закладі де військовослужбовець проходить лікування (слід звернутись до лікаря перед закінченням лікування); у ТЦК та СП.


ВАЖЛИВО! Для того, щоб ВЛК прийняла постанову в якій, серед іншого, вказала одне із таких рішень «поранення повʼязане з захистом Батьківщини» або «повʼязане з виконанням обовʼязків військової служби», перед проходженням ВЛК слід отримати довідку про обставини травми.

Такі постанови ВЛК є підставою для найвищої суми одноразової грошової допомоги (після проходження МСЕК).

Таким чином, основними етапами проходження ВЛК військовослужбовцем після отримання поранення є:

  • отримання направлення на ВЛК;

  • проходження ВЛК;

  • рішення ВЛК (придатний; непридатний до проходження військової служби з виключенням з військового обліку; непридатний до військової служби з переглядом через 6-12 місяців, обмежено придатний).


Перебування у відпустці за станом здоров’я


Відпустка за станом здоров'я оформлюється виключно постановою ВЛК.

Термін відпустки за станом здоров’я складає 30 днів. Під час воєнного стану відпустка за станом здоров’я може двічі продовжуватися по 30 календарних днів.


Проходження МСЕК

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) — спеціальний заклад в системі охорони здоров’я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення:

· групи інвалідності (І,ІІ,ІІІ група);

· відсотка втрати працездатності;

· потреби в протезуванні;

· індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю;

· медичних показань на право одержання спеціального автотранспорту.

Потрібно пройти МСЕК у випадку, якщо у після травми, захворювання чи поранення відбулась значна втрата працездатності та загалом фізичне чи психічне здоров’я зазнало змін. У тому числі, якщо є підозра на набуття групи інвалідності чи є потреба у протезуванні. Контузії також є підставою для проходження МСЕК.


Довідка МСЕК є підставою для нарахування одноразової грошової допомоги та оформлення інших соціальних пільг (Джерело).


ВАЖЛИВО! Існують строки, протягом яких необхідно пройти МСЕК.

Наприклад, у разі встановлення втрати працездатності у зв’язку з виконанням обов’язків військової служби, пройти МСЕК потрібно протягом 3-х місяців після звільнення.

Однак, у разі отримання поранення у зв’язку з:

· захистом Батьківщини, виконання обов’язків військової служби – немає обмежень щодо проходження МСЕК протягом 3-х місяців після звільнення з військової служби, тому можна пройти МСЕК і пізніше;

· проходженням військової служби – бажано пройти МСЕК протягом 3-х місяців після дати звільнення зі служби, але це не критично, оскільки дозволяється і після 3-х місяців, головне, щоб інвалідність була пов’язана саме з військовою службою (Джерело).


Етапи проходження МСЕК:

· отримання направлення (якщо військовослужбовець проходить лікування, то за отриманням направлення необхідно звернутись до свого профільного лікуючого лікаря; якщо бажання пройти МСЕК виявить діючий військовослужбовець, слід звернутися з рапортом щодо проходження МСЕК до безпосереднього командира; якщо військовослужбовець знаходиться за межами військової частини (наприклад, у відпустці за станом здоров’я), звернутись до ТЦК та СП; якщо військовослужбовця звільнено з військової служби, направлення на МСЕК також може дати сімейний лікар);

· проходження МСЕК;

· оформлення результатів МСЕК.


ВАЖЛИВО! У період дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування проведення медико-соціальної експертизи здійснюється за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації чи проживання. У разі, якщо військовослужбовець звертається для встановлення інвалідності і не може прибути на огляд до МСЕК, то комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК.

Для проходження обстеження МСЕК, мають бути такі документи (Джерело):

· направлення на МСЕК (форма ф. № 088/о);

· паспорт або ID картка з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання

· копія ідентифікаційного коду;

· військовий квиток або посвідчення офіцера (копія);

· військово-облікові документи (довідка про проходження військової служби, витяг з послужного списку) або їхні копії;

· свідоцтво про хворобу або довідка ВЛК, або витяг з протоколу засідання штатної ВЛК про встановлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв);

· медична документація, оригінали (виписки з амбулаторної карти ф. 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого ф. 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторна картка хворого;

· у випадку, якщо військовослужбовець є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (або особою, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, чи постраждала від радіоактивного опромінення внаслідок будь-якої аварії):

· посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи або посвідчення учасника ліквідації ядерних аварій відповідної категорії або посвідчення потерпілого від радіаційного опромінення) відповідної категорії;

· експертний висновок міжвідомчої експертної комісії з установлення причинного зв’язку хвороби, інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС про причинний зв’язок захворювання з Чорнобильською катастрофою.

· копія витягу з наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини / звільнення з військової служби (за наявності);

· довідка про обставини травми (за потреби);

· посвідчення УБД (за наявності);

· копія трудової книжки (за наявності).

При проходженні МСЕК потрібно мати з собою оригінали зазначених документів.

По закінченню обстеження видається довідка про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або зазначається ступінь втрати професійної працездатності.


«Затягування» військовою частиною надання необхідних документів


Такі випадки, на жаль, трапляються. Тож важливо знати, як діяти у межах правового поля.

Існують два способи захисту порушеного права:

· адміністративний (позасудовий) спосіб захисту, а саме оскарження дій та/або бездіяльності до старшого командира, командира військової частини, оперативного командування, ВСП, ДБР, Уповановаженого Верховної Ради України з прав людини (у випадку порушення прав людини).

· Судовий (звернення із адміністративним позовом).


ВАЖЛИВО! Подача скарги не звільняє військовослужбовця від виконання оскаржуваного наказу (Джерело).


Проходження процесу реабілітації: на що має право військовослужбовець і на що треба звернути увагу


До реабілітації можна віднести такі заходи:

  • лікування (безкоштовне протезування, безкоштовні ліки та лікарські засоби);

  • психологічна реабілітація (санаторно-курортне лікування) Джерело).


Лікування

Варто пам'ятати, що безоплатний відпуск лікарських засобів провадиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворому надано пільги.


Чинним законодавством України передбачено і те, що учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих мають право на безкоштовне протезування. Слід вказати, що в державних закладах охорони здоров'я здійснюється зубопротезування, яке фінансується з місцевих бюджетів. В разі відмови у наданні пільги слід звертатися до територіальних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я за місцем проживання особи (обласних, міських).


Психологічна реабілітація

У період дії воєнного стану військовослужбовці, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, можуть бути направлені відповідно до висновку ВЛК для подальшого надання їм медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації до медичних закладів, розташованих за межами України. На зазначених військовослужбовців та супроводжуючий їх медичний персонал не поширюються обмеження щодо виїзду громадян України за межі України. Порядок надання військовослужбовцям медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації у медичних закладах за межами України і проведення оплати послуг з надання такої медичної допомоги встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відшкодування вартості проїзду та оплати послуг з надання такої медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, крім випадків надання зазначеної допомоги коштом приймаючої сторони.


Метою надання психологічної допомоги є:

1) збереження та відновлення психічного здоров’я, загального благополуччя та якості життя, профілактика/попередження розвитку психічних та поведінкових розладів отримувачів послуг;

2) подолання складних життєвих обставин;

3) зниження частоти та тяжкості наслідків травматичних подій для психічного здоров’я особи;

4) попередження інвалідності.


Надання психологічної допомоги здійснюється на таких рівнях:

перший - соціально-психологічна підтримка та супровід;

другий - психологічна реабілітація;

третій - комплексна медико-психологічна реабілітація.


Психологічні послуги можуть надаватися у такій формі:

індивідуальній - за відсутності сторонніх осіб;

сімейній - разом із особами, що перебувають у родинних стосунках або проживають однією сім’єю;

груповій - у групі з іншими отримувачами послуг у складі не більш як 10 осіб.


Отримувачами послуг є особи, яким установлено один із таких статусів:

· учасника бойових дій - відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону;

· особи з інвалідністю внаслідок війни - відповідно до пунктів 10-14 частини другої статті 7 Закону;

· особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - відповідно до статті 11 Закону;

· учасника війни - відповідно до пункту 13 статті 9 Закону;

· постраждалого учасника Революції Гідності - відповідно до статті 16-1 Закону;

· члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни - відповідно до абзацу четвертого пункту 1 статті 10 Закону;

· члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України - відповідно до статті 10-1 Закону.


Посібник виготовлено за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».


Comments


bottom of page