top of page
vtprostirvn

ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ДОРОСЛИМ: ПІД ЧАС ВІЙНИ — ОБОВ’ЯЗКОВА

Усім нам достеменно відомо, що зламана кінцівка потребує спеціального правильного лікування. Якщо ж сама зростеться так-сяк, то уже не буде функціональною і періодично болітиме. Чи не те саме відбувається з ментальним здоров’ям? Для його відновлення потрібна кваліфікована допомога. Саме тому у нашому просторі на постійній основі з дорослими людьми працюють психологи.

Війна ламає. Хоча, звісно, душевну травму не завжди можна помітити одразу. Хтось не витримує втрати побратимів або побаченого на передовій. Комусь у нічних жахіттях повертаються картини з полону. Родину військового часто виснажує тривале очікування звісток з фронту. Випалює зсередини загибель близьких або усвідомлення того, що найдорожча людина зникла безвісти. І навіть повернення у мирне життя колишніх бійців — це теж складне емоційне випробування.

Кожна така історія потребує індивідуальної і дуже делікатної терапії. Її у нашому просторі забезпечує команда професійних психологинь з багаторічним практичним досвідом.

Чому без психолога не можна обійтись?

Невже його функцію не може виконати сусідка, подруга, колега?

Ні, не може! Так само, як пересічний перехожий не здатен замінити досвідченого травматолога, коли йдеться про зламані кістки. Емоціям, як і тілу, необхідне грамотне лікування — інакше не зростеться. Душевна розмова з подругою, цілком можливо, принесе тимчасове полегшення, але тривалого результату не дасть.

Наші психологи використовують у роботі різні методики і завжди зважають на обставини та запити того, хто звернувся по допомогу.

В яких випадках варто звернутись до психолога?

• коли здається, що ніхто з рідних тебе не розуміє, і тобі весь час повторюють: «ти дуже змінився/лася»;

• турбує постійна внутрішня тривожність;

• є підозра на посттравматичний стресовий розлад;

• у твоєму житті відбулися травматичні події (втрата близької людини, втрата кінцівки, важке поранення, контузія);

• тебе переслідують нічні жахіття або безсоння;

• є відчуття безпорадності, апатії, відсутності бажання до життя;

• з’являються суїцидальні думки або потяг до алкоголю (заради забуття і розслаблення);

• трапляються панічні атаки;

Коли хтось з близьких зник безвісти може з’явитись бажання «поставити життя на паузу». Це стан між надією і відчаєм. Він згубний, адже призводить до депресії. Важливо звернутись до психолога, щоб продовжувати жити і не довести організм до психосоматичних порушень.

Допомога у Ветеранському просторі є безоплатною завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження», а також проєкту "Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства", що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Послуги психологів надаються за попереднім записом.

Оберіть комфортний для себе час, запишіться і приходьте — ми готові допомогти.

Телефон для запису: 067 959 40 65


Kommentare


bottom of page