top of page
vtprostirvn

ЗУСТРІЧ З КІБЕРПОЛІЦІЄЮ: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО БЕЗПЕЧНИЙ ПОШУК БЕЗВІСТИ ЗНИКЛИХ

Запити в інтернеті — перше, з чого рідні безвісти зниклих починають пошукову роботу. Численні пабліки, телеграм-канали, групи у соціальних мережах пропонують інформацію і допомогу. Утім, саме там легко стати мішенню для шахраїв та ворожих агентів. То в чому ж небезпека і як її уникнути?

22-го грудня Офіс регіональної координаторки Уповноваженого Кабінету Міністрів з питань осіб, що зникли безвісти за особливих обставин, у Вінницькому регіоні організував спільну зустріч представників кіберполіції та родин, які займаються пошуком своїх близьких.

«Кілька сімей, з числа учасників заходу, уже отримали неофіційну інформацію про перебування рідних у полоні. Однак, такі відомості завжди потребують ретельної перевірки. Ми усвідомлюємо, що емоційний стан рідних часом не дозволяє їм критично оцінити ситуацію. Тому й сприяємо фаховій допомозі», — пояснює регіональна координаторка Марія Довжик.

Практичні поради, щоб уникнути неприємностей, озвучив старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Пецентій.

Правило 1. Беріть інформацію, але не надсилайте!

Не можна передавати власникам або користувачам пабліків, телеграм-каналів чи груп паспортні та особисті дані про себе чи зниклого родича. Категорично неприпустимим є сценарій, коли після приєднання до певного каналу, вас просять сфотографувати паспорт, вислати фото військових документів тощо.

Таке прохання мусить одразу насторожити. Щонайменше у такий спосіб зловмисники «почистять» банківську картку людини, яка опинилась у полоні. Найгірший варіант — це загрожує фізичній безпеці полоненого.

Правило 2. Довіряйте тільки офіційним пошуківцям.

Йдеться про СБУ, Коорд

инаційний штаб з питань поводження з полоненими, Національне інформаційне бюро та Регіональний офіс уповноваженого Кабінету Міністрів з питань безвісти зниклих осіб за особливих обставин.

У Вінниці такий офіс працює за адресою вул. Єрусалимка, 8 (у Ветеранському Просторі).

Запам’ятайте: лише цим державним органам ви можете надавати детальну інформацію та персональні дані.

Правило 3. Фіксуйте все, що знайшли.

Тобто, якщо випадково побачили на фото чи відео у пабліку (навіть ворожому) рідну людину, зробіть скріншот, стопкадр, запишіть дату і час допису, випуску новин. Це важливо, оскільки хроніки в інтернеті постійно оновлюються і у вас може не бути шансу відшукати потрібну деталь навіть через кілька годин після публікації

Будь-яка зафіксована подробиця – це доказ. Він допоможе професійному пошуку.

Якщо вам потрібна допомога, порада чи фаховий супровід (юридичний, психологічний) тоді, коли хтось з близьких зник безвісти, звертайтесь до нашої команди!




Comments


bottom of page